Tipuri de aspiratoare existente în piață

avantajele și dezavantajele fiecărui tip de aspirator

Există foarte multe modele de aspiratoare disponibile în piață și fiecare tip de aspirator are avantajele și dezavantajele specifice construcției acestuia.

Fie că este vorba de eficiență, ușurința de utilizare sau durata de viață, aspiratoarele, prin tehnologiile folosite, accesorii și construcție, vor performa în direcția ce v-a convins să luați decizia de cumpărare. Totuși feeria avantajelor se va diminua, așa cum se întâmplă cu orice produs cumpărat, în timp fiind reliefate toate dezavantajele ce nu au fost percepute inițial.

Ne dorim ca indiferent de tipul aspiratorului ales, să luați decizia potrivită nevoilor dumneavoastră. Astfel, Cana-Vac® Romania a creat o paralelă între diferite tipuri de aspiratoare, luând în considerare aspectele cele mai importante pentru utilizatori: eficiența și performanța, ușurința utilizării, beneficiile pentru sănătate, mentenanța și durata de viață.

aspirator robot

Aspirator robot

Aspiratorul robot este unul dintre cele mai mici aspiratoare utilizate preponderent în locuințe. Cu ajutorul senzorilor, aceste aspiratoare se plimbă singure prin casă și vor aspira praful în toate zonele accesibile, necesitând numai programarea orarului de funcționare și a golirii recipientului de acumulare. Totuși acești roboței nu pot ajunge la și/sau sunt limitați de: scări, carpete și/sau covoare mai groase, colțurile încăperilor, praguri sau orice alte obstacole mai mari întâlnite pe care nu le poate depăși și pe care le va evita (pereții/tavanele/spațiile strâmte sunt excluse complet). Obstacolele, precum mobilierul, ușile, pereții și practic orice este pe jos, sunt lovite de fiecare dată când sunt întâlnite, fiind singura metodă prin care pot fi depistate.

Nu se împacă cu obiectele casante și, mai ales, nu recunoaște substanțele moi sau vâscoase, pe care le va mânji pe toată suprafața aspirată. Producătorii acestor roboței specifică faptul că aceste produse casnice sunt doar un sprijin oferit în curățenia zilnică și că oricum veți avea nevoie de un aspirator ”normal” pentru curățenia periodică sau în profunzime.

aspirator de mana fara sac

Aspiratorul de mână, fără sac

Aspiratoarele fără sac folosesc diferite tehnologii pentru a separa murdăria de aerul aspirat. Fie că este vorba de filtrarea prin apă sau ciclonică, costurile de utilizare ale acestor modele sunt mai scăzute în comparație cu modele cu sac.

Furtunul de aspirare este de lungimi comparabile cu cel al modelelor cu sac dar folosirea metodelor alternative de filtrare fac ca acest tip de aspirator să nu fie indicat a fi ridicat în timpul utilizării deoarece se poate vărsa apa sau aerul murdar poate ajunge direct în motor și apoi împrăștiat în încăpere. Acest detaliu, aparent insignifiant, face ca locurile în care furtunul nu ajunge să nu poată fi curățate, aspirarea scărilor fiind posibilă, dar o provocare interesantă.

Lipsa filtrării oferite de sac face ca o cantitate mult mai mare de particule fine să fie evacuate prin motor în filtrul secundar și apoi în încăpere. Aceste modele sunt și ele realizate pe același format compact, capacitatea de stocare a murdăriei fiind redusă. Recipientele de acumulare ale acestor modele trebuie curățate obligatoriu la fiecare utilizare. Spre deosebire de modelele cu sac ce poate fi scos și aruncat fără a intra prea mult în contact cu murdăria aspirată, aspiratoarele fără sac necesită curățare internă și deci contact direct cu praful, pielea moartă, alergenii și microbii aspirați.

La fel ca predecesorul său, aspiratorul fără sac va produce mult zgomot, un deficit major mai ales pentru locațiile business și descurajator pentru locațiile rezidențiale.

aspirator central

Sistemul de aspirare central

Aspiratorul central este un sistem care odată instalat va permite desfășurarea activităților de curățenie cu ușurință, reducând timpii dedicați acestor sarcini și oferind în același timp și o eficiență ridicată. Acest sistem este compus din unitatea centrală, un fel de aspirator de dimensiuni mari, prize speciale de aspirare ce vor fi amplasate în puncte strategice astfel încât furtunul de aspirare de minim 9 metri ce va fi conectat la acestea să acopere toată suprafața și un sistem de tubulatură ce va face legătura între prizele de aspirare și unitatea centrală.

Proiectarea acestor sisteme de aspirare se realizează de obicei în timpul construcției clădirii deservite deoarece instalarea într-o locație finalizată va implica străpungerea pereților și a planșeelor și îngroparea tubulaturii în aceștia, operațiune posibilă în timpul renovărilor generale. Odată instalat, acest sistem de aspirare va fi ușor de utilizat deoarece utilizatorul va interacționa doar cu furtunul lung. Unitățile de aspirare permit montarea motoarelor mult mai mari și mai performante (uneori clasificate industrial), a căror caracteristici includ durată de viață mult mai mare dacă folosesc motoare bypass-tangențiale. Activitatea de curățenie se desfășoară pe principiul plug-and-play (conectare-și-funcționare) fiind disponibilă, de obicei, și achiziționarea de accesorii suplimentare pentru simplificarea deservirii anumitor zone (de exemplu pe etaje).

Evacuarea aerului aspirat se realizează de obicei în încăperea în care este instalată unitatea centrală, modelele superioare permițând montarea de tubulatură suplimentară pentru evacuarea aerului la exteriorul clădirii. Deoarece aerul aspirat este transportat în afara zonei de aspirare, este singurul model de aspirator ce elimină 100% din alergenii, praful și bacteriile aspirate dintr-o încăpere. Filtrarea aerului aspirat diferă de la un producător la altul putând fi întâlnite toate variantele disponibile în piață.

Deoarece motorul este departe de utilizator, zgomotul produs în timpul utilizării este redus la susurul aerului de la capătul furtunului.

aspirator de mana cu sac

Aspiratorul de mână, cu sac

Acesta este cel mai întâlnit model de aspirator utilizat preponderent în locuințe, variantele cu specificații mai performante fiind utilizate și în alte domenii. Există o varietate foarte mare de modele disponibile în piață ce folosesc diferite tehnologii. Furtunul este în general relativ scurt și de multe ori va trebui ridicat cu totul în brațe pentru a ajunge în locuri mai greu accesibile sau pe scări.

Formatul compact al acestor aspiratoare permite mânuirea cu ușurință dar cu durata de viață cea mai mică datorită motoarelor mici de tip flow-thru. În plus expune mobila la riscul de a fi lovită în deplasare și reduce capacitatea sacului de colectare fiind necesară înlocuirea acestuia aproape la fiecare utilizare. Deoarece sacii din celuloză sunt de unică folosință, costurile de utilizare ale acestui tip de aspirator sunt mai mari în comparație cu alte modele.

Modelele casnice folosesc saci care nu reușesc să filtreze particulele fine precum alergeni sau praful foarte fin, acestea fiind ventilate înapoi în încăperea în care este folosit. Există și modele ce folosesc filtre secundare HEPA pentru a filtra mai eficient aerul evacuat, dar sunt foarte scumpe în comparație cu modelele de bază, reduc drastic eficiența aspiratorului, iar cartușele HEPA trebuie înlocuite constant, crescând costurile de utilizare. Pe lângă costurile de utilizare, evacuarea aerului la interior și durata de viață cea mai mică, aspiratoarele de mână, cu sac, produc zgomotul specific ce perturbă orice alte activități sunt desfășurate în zonă; cu cât va fi mai performant, cu atât va produce mai mult zgomot.

aspirator vertical

Aspiratoarele verticale

Acestea sunt modele bazate pe designul primului aspirator de uz casnic inventat și de obicei au motorul integrat în talpa aspiratorului. Sunt o multitudine de tehnologii și modalități de aspirare integrate în tot atâtea modele disponibile în piață. Fie că sunt din gama economică sau profesionale, aceste aspiratoare vor fi întotdeauna cu o construcție verticală și vor avea un mâner cu ajutorul căruia tot aspiratorul (cap de aspirare, motor, sac, structură, etc.) va fi transportat în activitatea de curățenie.

Părerile legate de manevrabilitatea acestor modele sunt împărțite, dar în general sunt legate strict de performanța lor: există modele de aspiratoare verticale ce sunt foarte ușoare dar au motoare foarte mici, iar performanța acestora este sub nivelul aspiratoarelor cu sac de nivel casnic; la fel există și modele cu motoare mai performante, chiar și bypass-tangențiale, dar a căror greutate face mai dificilă mânuirea îndelungată, mai ales dacă trebuie ridicat constant peste scări, praguri, obiecte și alte obstacole. Acest model oferă uneori performanțe mai bune în detrimentul manevrabilității specifice modelelor cu furtun. Totuși există câteva modele pentru care, pentru un preț pe măsură, puteți achiziționa și seturi de accesorii separate ce includ furtunul.

Spre deosebire de aspiratoarele cu sac ce pot fi ridicate pentru a permite furtunului să ajungă în spațiile greu accesibile, deși permite, aspiratorul vertical nu poate fi ridicat în același scop de o singură persoană. În general aceste modele vor propune diferite seturi de accesorii separate pentru diferite suprafețe, dar realizate din prea multe componente. Astfel aspirarea unor încăperi, act aparent simplu și rapid, devine o acțiune laborioasă și de multe ori complicată, ce implică apăsarea de diferite butoane și un puzzle de atașamente interconectate de exemplu, doar pentru a aspira o pânză de păianjen uitată într-un colt.

Variantele mai performante ale acestor modele sunt eficiente în aspirarea murdăriei și, folosind atașamente speciale cu perii motorizate, reușesc să scoată murdăria din profunzimea suprafețelor aspirate, de exemplu carpete sau tapițerii. Filtrarea utilizată de aspiratoarele verticale acoperă întreaga paletă, de la filtre secundare din burete și cartușe la filtrare semi-ciclonică și foarte rar filtre HEPA. Chiar și cu filtrul HEPA, dar mai ales cu celelalte tipuri de filtrare, particulele fine nefiltrate sunt evacuate înapoi în încăpere.

Zgomotul asurzitor este în continuare prezent și, la fel ca la celelalte modele prezentate până acum, este un deficit major mai ales pentru locațiile business și descurajator pentru locațiile rezidențiale.